sylwiapisiak

sylwiapisiak

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

domowy chleb to sama rozkosz i zdrowie

chleb na zakwasie

Składniki:

chleb na zakwasie

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżki soli
  • zakwas
  • 5,5 szklanki wody
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki pestek łuskanych ze słonecznika

Sposób przygotowania:

chleb na zakwasie
Należy zagnieść ciasto z podanych składników i wyrobić na gładką masę,odłożyć zakwas do słoika(czyli surowe ciasto bez ziaren) na następny raz.
Potem należy dodać ziarna mogą być inne według upodobań.Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą,wyłożyć ciast i przykryć ściereczką,schować do piecyka zimnego!!!!
Dopiero rano włączamy i do nagrzanego piecyka wkładamy ciasto bez tej ściereczki oczywiście :)
Pieczemy około godziny w 180 stopniach
Po wyjęciu zawijamy w wilgotną ściereczkę na pół godziny po to aby skórka zmiękła.
SMACZNEGO!!!!!!!