Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z czerstwym chlebem i siemieniemZaczyn:
Składniki wymieszać i odstawić na około 12-14 godzin.
Namaczanka:
Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo. Wystudzić, połamać na kawałki i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rondelka, dodać siemię lniane i wrzątek, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
ETAP 2:
Na drugi dzień rano do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.
ETAP 3:
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać namaczankę z zaczynem. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.
ETAP 4:
Następnie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce