Sposób przygotowania:
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Zaczyn należy nastawić wieczorem. Zmieszać letnią wodę z mąką i zakwasem, wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień puree z dyni (pieczonej) wymieszać z wodą. Dodać do zaczynu. Dodać mąkę, sól i pestki dyni i wyrobić elastyczne ciasto, które należy przykryć ściereczką i odstawić na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy 15x28cm wyłożonej papierem. Obsypać wierzch mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 40-45 minut. wystudzić na kratce
anemon
Alex_M
dziękuję :) i masz rację, dyni nie może być zbyt dużo bo wyjdzie chleb ciężki, zbyt mokry i nieapetyczny