SUPERPRZEPIS

Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Jak wszędzie to i do chleba dynię dodałam ;) chlebek wyszedł wilgotny, mięsisty, taki jak lubię. Polecam!

Składniki:

Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Zaczyn należy nastawić wieczorem. Zmieszać letnią wodę z mąką i zakwasem, wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień puree z dyni (pieczonej) wymieszać z wodą. Dodać do zaczynu. Dodać mąkę, sól i pestki dyni i wyrobić elastyczne ciasto, które należy przykryć ściereczką i odstawić na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy 15x28cm wyłożonej papierem. Obsypać wierzch mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 40-45 minut. wystudzić na kratce
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Zaczyn należy nastawić wieczorem. Zmieszać letnią wodę z mąką i zakwasem, wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Na drugi dzień puree z dyni (pieczonej) wymieszać z wodą. Dodać do zaczynu.
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Dodać mąkę, sól i pestki dyni i wyrobić elastyczne ciasto, które należy przykryć ściereczką i odstawić na około 3-4 godziny.
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do formy 15x28cm wyłożonej papierem. Obsypać wierzch mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.