Sposób przygotowania:
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami
Przygotować miskę. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać. Wsypać do płynnych składników obie mąki, sól i ziarna i chwilę wyrabiać ciasto łyżka drewnianą. Potem ciasto wyjąć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem ponownie je wyrobić i przełożyć do większej formy podłużnej, zrobić dowolne wzorki ( u mnie widelcem ) i posypać delikatnie ziarnami. Blaszkę z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Chleb na zakwasie spożywać dopiero jak będzie zimny.
gusia1000
misia14
zewa
:)
monikaT83
slawcio
monikaT83
zewa
Slawcio nie załamuj się :)
slawcio
zewa
No faktycznie źle zrozumiałam, hi,hi :)
slawcio