zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Chleb na zakwasie z ziarnami .................

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami

 

  • 250 g mąki graham typ 1850
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szk aktywnego zakwasu żytniego
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szk letniej wody
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii )

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno grahamowy z ziarnami
Przygotować miskę. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać zakwas i wodę oraz olej i wymieszać. Wsypać do płynnych składników obie mąki, sól i ziarna i chwilę wyrabiać ciasto łyżka drewnianą. Potem ciasto wyjąć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Potem ponownie je wyrobić i przełożyć do większej formy podłużnej, zrobić dowolne wzorki ( u mnie widelcem ) i posypać delikatnie ziarnami. Blaszkę z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Chleb na zakwasie spożywać dopiero jak będzie zimny.
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami
do obu mąk dodac ziarna i reszte składników
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami
po wyrobieniu drugi raz ciasta włożyć je do foremki
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami
ciasto obsypać ziarnami i zostawić do wyrośniecia
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami
chleb upiec i wystudzić na kratce .........