Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z żurawiną (z prodiża)
Mąkę żytnią razową typ 2000 i mąkę orkiszową typ 1000 mieszamy ze sobą i dzielimy na pół. Połowę mąki umieszczamy w misce o dość dużej pojemności ok. 5 litrów. Do mąki dodajemy połowę zakwasu (15 dag), połowę letniej wody (35 dag) i wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto można zmieszać ręcznie (lecz będzie kleiło się do rąk, co nie jest komfortowe) lub mieszać mikserem, mieszadłami do wyrabiania ciasta. Dobrze wymieszane ciasto formujemy w bryłę o regularnym kształcie, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 h do wyrośnięcia. Gdy cisto wyrośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki. Odkładamy jedynie ok. 5 dag słonecznika, którym ozdobimy chleb na wierzchu i od spodu. Ponownie mieszamy ze sobą składniki i przenosimy wyrobione ciasto do wysmarowanego tłuszczem prodiża. Na dnie można umieścić papier do pieczenia i posypać słonecznikiem. Powierzchnię ciasta wygładzamy i posypujemy słonecznikiem. Ciasto w formie prodiża przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie chleb jest gotowy do pieczenia. Umieszczamy formę prodiża na rozgrzanym spodzie, przykrywamy rozgrzaną górą prodiża i pieczemy 1,5h. W międzyczasie, po 40-50 min należy odkryć pokrywę prodiża, przykryć wierzch chleba papierem do pieczenia i wyłączyć spód prodiża. Upieczony chleb wykładamy na kratkę tak, żeby od dołu przepływało powietrze. Nie należy kroić chleba zanim dobrze nie wystygnie