Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Tarta z mięsem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z mięsem z kurczaka z dodatkiem przyprawy do gyrosa i warzyw, pieczona na kruchym cieście to pyszne połączenie smaków.

Tarta z mięsem i warzywami

Składniki:

Tarta z mięsem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z mięsem i warzywami

ETAP 1:

Tarta z mięsem i warzywami
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i wyrobić ciasto

Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, puree z dyni i zimną wodę. Zagnieść ciasto zawinąć w folię odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

ETAP 2:

Tarta z mięsem i warzywami
Ciasto rozwałkować, włożyć do formy i dokładnie wylepić

Ciasto rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10 -12 minut.

ETAP 3:

Tarta z mięsem i warzywami
Do pokrojonego mięsa dodać oliwę i przyprawę

Umyte mięso pokroić w kosteczkę, wymieszać z oliwą i przyprawą do gyrosa, odłożyć na pół godziny.

ETAP 4:

Tarta z mięsem i warzywami
Pokrojoną cebulę razem z mięsem zrumienić

Następnie podsmażyć razem z posiekaną cebulą, doprawić do smaku.

ETAP 5:

Tarta z mięsem i warzywami

Sos:
Jajka zmiksować, wymieszać ze śmietaną, jogurtem i mąką, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Brokuł blanszować w lekko osolonej wodzie.
Mięso wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem śmietanowym, ułożyć brokuł, pokrojone oliwki i paprykę.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.