Sposób przygotowania:
Tarta z mięsem i warzywamiETAP 1:
Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem, dodać jajko, puree z dyni i zimną wodę. Zagnieść ciasto zawinąć w folię odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10 -12 minut.
ETAP 3:
Umyte mięso pokroić w kosteczkę, wymieszać z oliwą i przyprawą do gyrosa, odłożyć na pół godziny.
ETAP 4:
Następnie podsmażyć razem z posiekaną cebulą, doprawić do smaku.
ETAP 5:
Sos:
Jajka zmiksować, wymieszać ze śmietaną, jogurtem i mąką, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Brokuł blanszować w lekko osolonej wodzie.
Mięso wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem śmietanowym, ułożyć brokuł, pokrojone oliwki i paprykę.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
SylaUla