marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chleb orkiszowy ze suszonymi śliwkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pieczywo czyli chleb i bułki są nieodłącznym dodatkiem śniadań, a już najlepszy jest własnego wypieku, gdy doda się, np. śliwki suszone, nasiona słonecznika, mak lub sezam. Polecam ten z dodatkiem suszonych śliwek i płatków migdałowych.

Chleb orkiszowy ze suszonymi śliwkami i migdałami

Składniki:

Chleb orkiszowy ze suszonymi śliwkami i migdałami

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy ze suszonymi śliwkami i migdałami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz letniej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Dwa rodzaje mąki-orkiszową i pszenną przesiać osobno prosto do dużej misy, wlać zaczyn, dodać soli dwie łyżeczki, oleju rzepakowego cztery łyżki, miód płynny, śliwki suszone posiekane i bez pestek oraz płatki migdałowe.

Całość wyrabiać rękoma, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Potem natłuścić formę cwibakową lub dwie i wyłożyć na dno ciasto na chleb i pozostawić na kolejne 20 min. do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C i wstawić formę z ciastem do środka. Piec z ponad godzinę, pod koniec zmniejszając temperaturę pieczenia do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć,a chleb po ostygnięciu pokroić na kromki i przełożyć do koszyczka na pieczywo.