Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy ze suszonymi śliwkami i migdałami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz letniej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Dwa rodzaje mąki-orkiszową i pszenną przesiać osobno prosto do dużej misy, wlać zaczyn, dodać soli dwie łyżeczki, oleju rzepakowego cztery łyżki, miód płynny, śliwki suszone posiekane i bez pestek oraz płatki migdałowe.
Całość wyrabiać rękoma, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Potem natłuścić formę cwibakową lub dwie i wyłożyć na dno ciasto na chleb i pozostawić na kolejne 20 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C i wstawić formę z ciastem do środka. Piec z ponad godzinę, pod koniec zmniejszając temperaturę pieczenia do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć,a chleb po ostygnięciu pokroić na kromki i przełożyć do koszyczka na pieczywo.
Całość wyrabiać rękoma, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wtedy to odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Potem natłuścić formę cwibakową lub dwie i wyłożyć na dno ciasto na chleb i pozostawić na kolejne 20 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C i wstawić formę z ciastem do środka. Piec z ponad godzinę, pod koniec zmniejszając temperaturę pieczenia do 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć,a chleb po ostygnięciu pokroić na kromki i przełożyć do koszyczka na pieczywo.