slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb otrębowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny i zdrowy chleb z otrębów, bez mąki. Chleb jest dietetyczny, idealny dla osób na diecie. Polecam jako odmianę dla zwykłego pieczywa.

Chleb otrębowy

Składniki:

Chleb otrębowy

 

  • 1/2 szkl mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki skrobii kukurydzianej ( z lekkim czubkiem)
  • 18 łyżek otrąb z samopszy (z lekkim czubkiem)
  • keksówka 10x26cm

Sposób przygotowania:

Chleb otrębowy
Do miski wlewamy mleko, jogurt i dodajemy jajka oraz mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie (masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany).

Przekładamy masę do keksówki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Upieczony chleb studzimy i kroimy dopiero całkiem zimny.

Tagi:

chleb dukan