WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1108]

Domowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa pizza na grubszym cieście drożdżowym z dodatkiem salami, pieczarek, papryki i ziół prowansalskich.

Domowa pizza Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa pizza

Ciasto

Dodatki

Sposób przygotowania:

Domowa pizza

ETAP 1:

Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Dolać olej i wsypać przesianą mąkę i sól. Wyrobić rękami i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokątny placek. Przełożyć ciasto na blachę piekarnikową. Można przekroić na 2 mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się upiekło w środku.

Ciasto posmarować ketchupem i posypać ziołami. Ułożyć dodatki: salami, krążki cebuli, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pieczarki starte lub pokrojone na plasterki. Pizzę wstawić do piekarnika.

Piec ok. 20 min. w temp. 220 stopni. Po tym czasie pizze wyjąc ułożyć na niej plasterki mozzarelli, posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika. Piec do roztopienia sera.

Podawać na gorąco.

Domowa pizza
Kawałek pizzy na cieście drożdżowym po wykrojeniu