frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 44]

Muffinki na słono z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny na słono zawsze można podać jako przekąskę. Także można zabrać na piknik, nie wszyscy lubią słodkie muffiny więc warto wypróbować.

Muffinki na słono z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffinki na słono z warzywami

 

  • mąka 2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • maślanka 1/4 szklanki
  • mleko 1/4 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty 50 g
  • jajka 2 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • papryka czerwona 1/2 szt.
  • groszek zielony 1/2 szklanki
  • fasolka szparagowa
  • cebulka mała
  • por część biała 1 szt

Sposób przygotowania:

Muffinki na słono z warzywami
Mąkę przesiać do miseczki, dodać sodę oczyszczoną. Masło lub margarynę stopić i ostudzić. Jajka roztrzepać widelcem, dodać wystudzone masło. Wymieszać i wlać mleko i maślankę i ponownie wymieszać.

Do mąki dodać pokrojone warzywa mogą być ulubione i groszek zielony. wymieszać i zmieszać zawartość z obu misek. Wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą i przekładać do foremek na muffinki, posypać startym serem.

Wstawić do piekarnika na 20 minut w 190 stopniach.
Muffinki na słono z warzywami
jajka rozbić i wbić do miseczki roztrzeepać widelcem
Muffinki na słono z warzywami
Mąkę przesiać do miseczki dodać sodę oczyszczoną
Muffinki na słono z warzywami
Dodą wszystkie warzywa przygotowane i pokrojine drobno
Muffinki na słono z warzywami
Do jajek dodać masło stopione ,mleko lub maślankę
Muffinki na słono z warzywami
Zieszać mąke z warzywami i zawartość drugiej miseczki razem i pzrekładać do foremek, piec w 190 stopniach około 20 minut