jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Chleb pietruszkowy z ziemniakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wilgotny, delikatny chleb z chrupiącą skórką - polecam!

 Chleb pietruszkowy z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pietruszkowy z ziemniakami

 

  • około 70 dag mąki pszennej uniwersalnej
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 i 1/2 szklanki serwatki (lub wody)
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pietruszkowy z ziemniakami
Do miski wsypujemy kilka łyżek mąki Do pół szklanki letniej serwatki dodajemy cukier i rozkruszone drożdże - dodajemy je do mąki. Mieszamy. Czekamy kilkanaście minut, aż drożdże się wzburzą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajo, otręby, pozostałą serwatkę, pietruszkę, sól i większą część mąki. Wyrabiamy ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Dosypujemy tyle mąki, by powstało niezbyt gęste ciasto chlebowe. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.Przekładamy ciasto do wysmarowanej foremki do 3/4 wysokości),odstawiamy do wyrośnięcia . Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st. C.) Studzimy chlebek na kratce.
 Chleb pietruszkowy z ziemniakami
Czekamy kilkanaście minut, aż drożdże się wzburzą.
 Chleb pietruszkowy z ziemniakami
Przekładamy ciasto do wysmarowanej foremki do 3/4 wysokości),odstawiamy do wyrośnięcia .