Sposób przygotowania:
Chleb pietruszkowy z ziemniakami
Do miski wsypujemy kilka łyżek mąki Do pół szklanki letniej serwatki dodajemy cukier i rozkruszone drożdże - dodajemy je do mąki. Mieszamy. Czekamy kilkanaście minut, aż drożdże się wzburzą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajo, otręby, pozostałą serwatkę, pietruszkę, sól i większą część mąki. Wyrabiamy ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Dosypujemy tyle mąki, by powstało niezbyt gęste ciasto chlebowe. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.Przekładamy ciasto do wysmarowanej foremki do 3/4 wysokości),odstawiamy do wyrośnięcia . Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (190 st. C.) Studzimy chlebek na kratce.
2milutka
jaNina
Jest pyszny, więc polecam! :)
edytaha
jaNina
Mam zaprzyjaźnioną krówkę ;) .... Ze zsiadłego mleka robię serek biały, serek smażony z kminkiem a serwatka jest bardzo wartościowym odpadem.
Jest w niej bardzo dużo wapnia więc zawsze znajduje u mnie zastosowanie :)