euforia

euforia

Kucharz
[Przepisów: 16]

chleb przenno-razowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

chleb pieczony w domu bedzie zawsze lepszy od tego kupionego w sklepie bo wiemy co tam dodajemy a ten smakuje wysmienicie

chleb przenno-razowy

Składniki:

chleb przenno-razowy

 

  • 25 g.drozdzy
  • lyzeczka miodu
  • 2 lyzeczki soli
  • lyzka masla
  • 4 dl.wody
  • 4 dl.maki pszennej
  • 4 dl.maki razowej

Sposób przygotowania:

chleb przenno-razowy
do miski wlac ciepla wode,dodac drozdze,miod,sol i maslo,polaczyc skladniki,zmieszac obie maki i dodawac po trochu do reszty,mieszac lyzka az ciasto zacznie byc na tyle geste zeby mozna je bylo dalej wyrabiac recznie.jak bedzie sie dalej kleic dodac jeszcze troche maki.odstawic do wyrosniecia na 45 min.potem jeszcze raz lekko wyrobic.miske posmarowac olivai opruszyc maka,wlozyc ciasto i jeszcze raz odstawic na 30 min.ciasto rosnie w misce ,potem przewracamy miske do gory dnem bezposrednio na blache wyslana papierem do pieczenia,bedzie piekny okrogly bochen chleba.wstawic do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30 min.

Tagi:

chleb