Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb pszenno-gryczany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb pszenny z dodatkiem mąki gryczanej pełnoziarnistej, zrobiony na zsiadłym mleku jest rewelacyjny.

Chleb pszenno-gryczany

Składniki:

Chleb pszenno-gryczany

 

  • 2 szkl mąki pszennej + do posypania deski
  • 1 szkl mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 0,5 szkl ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-gryczany

ETAP 1:

Chleb pszenno-gryczany
Obie mąki wsypać do miski i razem wymieszać.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką gryczaną i solą.

ETAP 2:

Chleb pszenno-gryczany
Z 1 łyżki mąki, ciepłej wody, cukru i drożdży zrobić rozczyn.

Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w cukrze, wlać ciepłą wodę, wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

ETAP 3:

Chleb pszenno-gryczany
Mąkę połączyć z rozczynem i lekko podgrznym mlekiem.

Do mąki wlać lekko podgrzane zsiadłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać około 10 minut.

ETAP 4:

Chleb pszenno-gryczany
Pod koniec wyrabiania dodać masło i ziarna.

Po 5-7 minutach wyrabiania dodać mak, ziarna słonecznika i przestudzone masło. Wyrabiać do czasu gdy ciasto wchłonie tłuszcz i ładnie się połączy. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Chleb pszenno-gryczany

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.

ETAP 6:

Chleb pszenno-gryczany

Następnie w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, silikonowym pędzelkiem posmarować wodą lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.