Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z maślanką
Na początku przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do dużej miski wsypujemy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na około 5 min, aby drożdże miały czas zacząć "chodzić" (zwiększą swoją objętość i zaczną się pienić). Następnie dodajemy masło, sól i maślankę. Wsypujemy mąkę razową i dokładnie mieszamy (np. drewnianą łyżką). Gdy wszystkie składniki się połączą zaczynamy dosypywać porcjami mąkę pszenną, zagniatając, aż uzyskamy gładkie twardawe ciasto (przeważnie wystarcza około 2,5 szklanki mąki pszennej). Ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie zagniatamy przez 10min. Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Następnie ciasto dzielimy na dwie części i formujemy dwa bochenki. Przekładamy na blachę i pozostawiamy na około 45-60min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy chlebki przez około 25-30min, do momentu aż się zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (najlepiej na kratce).