Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chlebek pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem płatków jaglanych, puree z pieczonej dyni i odrobiny miodu.

Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim

 

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 200 g wody
  • 300 g puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g mąki pszennej typ 2000
  • 250 g maki pszennej typ 650
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim
Do misy robota wsypać obie mąki, płatki jaglane i sól. Wymieszać. Do drugiej miski wlać letnią wodę, puree z dyni i zakwas, dodać miód i wymieszać. Całość wlać do miski z suchymi składnikami, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki (15x28), wyrównać mokrą dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż chleb wyraźnie urośnie. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim
Do misy robota wsypać obie mąki, płatki jaglane i sól. Wymieszać.
Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim
Do drugiej miski wlać letnią wodę, puree z dyni i zakwas, dodać miód i wymieszać.
Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim
Całość wlać do miski z suchymi składnikami, zagnieść jednolite ciasto.Etap 3
Chleb pszenny z dynią na zakwasie żytnim
Po tym czasie przełożyć do keksówki (15x28), wyrównać mokrą dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż chleb wyraźnie urośnie.