Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Mąkę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 11x30 cm i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać ziarnami sezamu i naciąć ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec 15 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Alex_M
2milutka
anemon
Czekoladka 2