zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno kukurydziany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Puszysty i świeżutki chlebek pszenno kukurydziany.

Chleb pszenno kukurydziany

Składniki:

Chleb pszenno kukurydziany

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno kukurydziany
Płatki kukurydziane dokładnie zmiksować na proszek ( można użyć mąki kukurydzianej ). Do dużej miski włożyć drożdże i mieszać je z cukrem aż będą płynne. Dodać wodę, sól, olej i mąkę i chwilę mieszać łyżką drewnianą. Po chwili dalej ciasto wyrabiać ręką aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Ciasto posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanych olejem foremek keksowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć do wystudzenia na kratkę.