Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb pszenno-razowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast wody i mleka w proszku do ciasta można dodać zwykłe mleko.

Chleb pszenno-razowy z ziarnami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenno-razowy z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-razowy z ziarnami
Do formy z wypiekacza wlać ciepłą wodę, oliwę, dodać sól, cukier i mleko w proszku. W następnej kolejności dodać oba rodzaje mąki i drożdże. Włączyć wypiekacz na szybki program, który trwa 1 godz 20 minut. Po około 10 minutach dodać płatki owsiane i ziarna słonecznika. Gdy wypiekacz zakończy wyrabianie wyjąć mieszadełka i wyrównać ciasto. Pozostawić do upieczenia. Po upieczeniu wyjąć formę a z niej gotowy chleb.
Chleb pszenno-razowy z ziarnami
Do takiego chlebka można dodać jeszcze inne ziarna.
Chleb pszenno-razowy z ziarnami
Przed pieczeniem chleb można posypać ziarnami lub płatkami owsianymi.

Tagi:

chleb