rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Chleb pszenno żytni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny domowy chlebek to nie lada wyzwanie. Najlepsze są te na zakwasie, ale jeśli trzeba na już, to moim sposobem też się uda:)

Chleb pszenno żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno żytni

 

  • Składniki:
  • Na dwie keksówki o dł. ok 20cm.

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej misy, dodajemy żytnią oraz płatki owsiane. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Dodajemy sól, olej, oraz sezam i słonecznik. Wyrabiamy ok 15 minut po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie ok 45 minut w temp. 180st. C.
Chleb pszenno żytni
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą
Chleb pszenno żytni
Dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże i olej
Chleb pszenno żytni
Ponownie wyrobione ciasto przekładamy do foremek
Chleb pszenno żytni
Nacinamy, smarujemy ciepłą wodą, posypujemy ziarnami i wyrośnięte wkładamy do piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo