SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno- żytni

  • 4
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Chleb pszenno- żytni Więcej zdjęć (2)

Mój pierwszy, ale już wiem, ze nie ostatni- smakował nam bardzo!

jest cudowny- miękki w środku z chrupiącą skórką.

Składniki:

Chleb pszenno- żytni

 

  • 1 etap zakwas

 

  • 2 łyżki surowego ciasta (odłożony z poprzedniego pieczenia)

 

 

  • szklanka wody

 

 

 

  • 2 etap

 

 

  • 3 szklanki letniej wody

 

  • 2,5 g świeżych drożdży ( rozpuszczamy w wodzie)

 

  • szklankę otrąb pszennych

 

 

  • 1/2 szklanki słonecznika ( może być siemię lniane)

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno- żytni
etap 1-wszystko zamieszać i odstawić na 12 godzin ( najlepiej na noc) etap 2 Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki i dolewamy wodę z drożdżami - zamieszać ( ja chwilę wyrabiałam) i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny Odkładamy do słoiczka porcję surowego ciasta potrzebnego do przygotowania następnej porcji - 2 łyżki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszek ( keksówek, ja mam jedną, druga porcja wylądowała w naczyniu żaroodpornym) wysmarowanych olejemy i wstawiamy do piekarnika Początkowo pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut Potem zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 35- 45 minut
Chleb pszenno- żytni
porcja na 4 keksówki, ale można upiec do np w naczyniu żaroodporym

Tagi:

ciasto chleb