edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Chleb pszenno - żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb pszenno - żytni z małą ilością mąki żytniej typu 2000 na drożdżach z chrupiąca skórką. Polecam zawsze się udaje.

Chleb pszenno - żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Drożdże powinny być wyjęte wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. 

2. Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i cukier.

3. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie. Wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem.

5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

6. Wyrośnięte ciasto ponownie należy przemieszać i przełożyć do formy do pieczenia.

7. Odstawiamy do wyrośnięcia.

8. Ciasto w formie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 45-60 min.
Chleb pszenno - żytni
Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko
Chleb pszenno - żytni
Dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie droższe
Chleb pszenno - żytni
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia
Chleb pszenno - żytni
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 45-60 min

Tagi:

pieczywo chleb