edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Chleb pszenno – żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb pszenno – żytni w wykorzystaniem mąki pszennej typu 650 i mąki żytniej typu 720 oraz suchych drożdży.

Chleb pszenno – żytni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenno – żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno – żytni
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

2. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy rozpuszczone drożdże oraz sól i cukier.

3. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i zwartej masy.

4. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.

5. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze raz i przekładamy do formy do pieczenia. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.

6. Gdy ciasto w formie już wyrośnie wstawiamy je na 45 minut do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.

7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Chleb pszenno – żytni
Mąkę pszenną oraz żytnią przesiewamy przez sitko
Chleb pszenno – żytni
Dodajemy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie oraz sól i cukier
Chleb pszenno – żytni
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia