Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny drożdżowy chleb pszenno-żytni, wyjątkowo długo świeży, bogaty w ziarna - łatwy w przygotowaniu. polecam na śniadanko :)

Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, wlać wodę i dodać olej. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać rozczyn do pojemnika. Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane i dynię. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować okrągły bochenek i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 45 minut, aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, wlać wodę i dodać olej. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach
Wlać rozczyn do pojemnika. Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane i dynię. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach
Po tym czasie uformować okrągły bochenek i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 45 minut, aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki.