Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - żytni
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Drożdże powinny być wyjęte wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.
2. Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i cukier.
3. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie. Wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem.
5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
6. Wyrośnięte ciasto ponownie należy przemieszać i przełożyć do formy do pieczenia.
7. Odstawiamy do wyrośnięcia.
8. Ciasto w formie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 45-60 min.
2. Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy sól i cukier.
3. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki i mieszamy dokładnie. Wyrabiamy ciasto rękami lub mikserem.
5. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
6. Wyrośnięte ciasto ponownie należy przemieszać i przełożyć do formy do pieczenia.
7. Odstawiamy do wyrośnięcia.
8. Ciasto w formie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 45-60 min.