Sposób przygotowania:
Chleb pszenno – żytni
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy rozpuszczone drożdże oraz sól i cukier.
3. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i zwartej masy.
4. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
5. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze raz i przekładamy do formy do pieczenia. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
6. Gdy ciasto w formie już wyrośnie wstawiamy je na 45 minut do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy rozpuszczone drożdże oraz sól i cukier.
3. Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i zwartej masy.
4. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
5. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze raz i przekładamy do formy do pieczenia. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
6. Gdy ciasto w formie już wyrośnie wstawiamy je na 45 minut do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.