monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb pszenno - żytni.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiejski chleb pszenno - żytni (porcja na trzy keksówki).

Chleb pszenno - żytni. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenno - żytni.

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni.
Zaczyn: Podgrzać wodę w garnku, dodać drożdże, szczyptę cukru i łyżeczkę soli, wymieszać. Następnie do tego dodać ok. 1 kg mąki żytniej, ciągle mieszając (ma być gęste jak śmietana). Gotowy zaczyn zostawić w cieple na 8 godzin do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Wyrabianie ciasta: do wyrośniętego zaczynu należy dodać resztę wody, mąki, soli oraz olej. Ciasto należy wyrabiać przez ok. 20 minut, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić w garnku do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Następnie wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek i zostawić na pół godziny. Piec od 1 h do 1 h 20 min. w temperaturze 200 stopni.
Chleb pszenno - żytni.
Pierwszym krokiem jest zrobienie tzn. zaczynu, który musi mieć konsystencję gęstą jak śmietana.
Chleb pszenno - żytni.
Z podanych proporcji wychodzą trzy chleby pieczone w keksówkach.
Chleb pszenno - żytni.
Chleb pszenno - żytni, zrobiony samodzielnie, jest bardzo smaczny i zdrowy!

Tagi:

żytni chleb