Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, domowy chlebek z mąki pszennej, z dodatkiem mąki żytniej, żytnich otrębów i jogurtu naturalnego.

Chleb pszenno-żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać jogurt naturalny i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować owalny bochenek i ułożyć go na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba naciąć ukośnie ostrym nożem i posmarować wodą. Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec dalej przez kolejne 25 minut. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Chleb pszenno-żytni
Drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb pszenno-żytni
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb pszenno-żytni
Ciasto zagniecione ze wszystkich składników i wyrobione.
Chleb pszenno-żytni
Uformowany wyrośnięty nacięty i posmarowany wodą bochenek.

Tagi:

chleb pieczywo