Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie ze smalcem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo mięciutki i delikatnie wilgotny chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem smalcu. Pasuje i do dżemu i do wędliny, polecam!

Chleb na zakwasie ze smalcem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie ze smalcem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie ze smalcem
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z zakwasem, dodać mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce. Na drugi dzień rano dodać wodę i rozpuszczony, przestudzony smalec. Wsypać sól i wymieszać. Następnie dodać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie gdy ciasto widocznie urośnie, odgazować lub krótko wyrobić, przełożyć do formy (średnica 21cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30-35 minut. Wystudzić na kratce
Chleb na zakwasie ze smalcem
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z zakwasem, dodać mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Chleb na zakwasie ze smalcem
Na drugi dzień rano dodać wodę i rozpuszczony, przestudzony smalec. Wsypać sól i wymieszać. Następnie dodać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Chleb na zakwasie ze smalcem
Po tym czasie gdy ciasto widocznie urośnie, odgazować lub krótko wyrobić,
Chleb na zakwasie ze smalcem
przełożyć do formy (średnica 21cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.