Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Wszystkie sypkie składniki wsypać do sporej miski i wymieszać na sucho. Zakwas rozprowadzić w 6 szklankach ciepłej, ale nie gorącej (!), wody i przelać go do składników sypkich. Wyrabiać najlepiej drewnianą sporą łyżką 3-4 minuty.
Keksówki wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Z wymieszanego ciasta odłożyć do słoika 3 łyżki (będzie zakwas na następne pieczenie). Pozostałe ciasto rozłożyć do blaszek, powierzchnię wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny (jeśli nie dodamy drożdży, czas rośnięcia wynosi co najmniej 10 godzin).
Piec 80-90 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z blaszek zaraz po upieczeniu, zdjąć z chleba papier i odłożyć go wystudzenia na kratkę kuchenną.
Jeśli jeszcze letni chlebek posmarujemy z wierzchu olejem, otrzymamy apetycznie wyglądającą skórkę.
Keksówki wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Z wymieszanego ciasta odłożyć do słoika 3 łyżki (będzie zakwas na następne pieczenie). Pozostałe ciasto rozłożyć do blaszek, powierzchnię wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny (jeśli nie dodamy drożdży, czas rośnięcia wynosi co najmniej 10 godzin).
Piec 80-90 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z blaszek zaraz po upieczeniu, zdjąć z chleba papier i odłożyć go wystudzenia na kratkę kuchenną.
Jeśli jeszcze letni chlebek posmarujemy z wierzchu olejem, otrzymamy apetycznie wyglądającą skórkę.
gąska
edytaha
kasperki2
anemon
edytaha
Zakwas można zrobić samodzielnie, albo kupić w piekarni :)