Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Chleb pszenno-żytni z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnący zdrowy chleb - szybko znika ze stołu.

Chleb pszenno-żytni z kminkiem

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z kminkiem

 

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki żytniej żurkowej
  • 450 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kminku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z kminkiem
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z cukrem. Kiedy zaczną pracować dodać po kolei: resztę wody, ocet balsamiczny, smalec, sól, kminek i obie mąki. Wymieszać i wyrobić ciasto. W razie potrzeby można podsypywać mąką pszenną. Pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować okrągły bochenek i wyłożyć go na blasze posypanej mąką. Gdy ponownie podrośnie (ok. 15 minut), zrobić trzy nacięcia bardzo ostrym nożem, uważając aby nie opadł. Można posypać kminkiem. Piec w piekarniku przez 10 minut w temp. 230 stopni, potem przez 25 minut w 200 stopniach.

Tagi:

chleb