Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
Najpierw zrobić rozczyn. W tym celu drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto w misce przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy podwójnie swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Foremki keksówki (lub średnią tortownicę) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do nich ciasto na chleb i odstawić na kolejne pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Wierzch chlebków posmarować białkiem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę.