Sposób przygotowania:
Pizza z jajkiem i łososiem
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski.
Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.
Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy ją przyprawą do pizzy i zapiekanek oraz suszoną bazylią.
Następnie kolejno układamy pieczarki, małe kawałki łososia, wędlinę, jajka i kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 15 minut.
Pod koniec pieczenia wierzch pizzy obsypujemy serem.
Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.
Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy ją przyprawą do pizzy i zapiekanek oraz suszoną bazylią.
Następnie kolejno układamy pieczarki, małe kawałki łososia, wędlinę, jajka i kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 15 minut.
Pod koniec pieczenia wierzch pizzy obsypujemy serem.
Netka
robaczek