Sposób przygotowania:
Empanadas z tuńczykiem
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i odkładamy do zamrażarki.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cebulkę przesmażoną na oleju i obranego pomidora bez soku i pestek, pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy. Uformowane pierożki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem z odrobiną mleka i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cebulkę przesmażoną na oleju i obranego pomidora bez soku i pestek, pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy. Uformowane pierożki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem z odrobiną mleka i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
halina