Sposób przygotowania:
Chleb pszenny
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną,sól,cukier i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mleko,olej,wode i drożdże-mieszamy tak aby drożdże się rozpuściły. Mieszanke drożdżowo-mleczną wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno lekko odchodzić od ręki. Gdy już jest wyrobione przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy blaszkę-smarujemy tłuszczem (może być olej) i posypujemy mąką, Gdy ciasto w misce nam wyrośnie wyrabiamy go jeszcze raz-ale krótko i przekładamy do blachy (formy). (Ciasto nam opadnie ale nie przejmujmy sie tym.) Przykrywamy go znów sciereczką i znów pozostawiamy do wyrosnięcia.(w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200*C). Gdy w formie ciasto już wyrośnie (podwoi albo nawet potroi swoją objetość) wkładamy go do piekarnika na najniższy poziom i pieczemy przez 30min. w 200*C, po tym czasie wyłączamy piekarnik ale chleba nie wyciągamy tylko pozostawiamy go na nastepne 30 min. Po w sumie 1h. wyjmujemy upieczony chleb-smarujemy skórkę olejem i wykładamy z formy na ściereczke do wystygnięcia.