Sposób przygotowania:
Chleb pszenny
Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę.W drugim naczyniu rozrabiamy wodę z drożdżami i cukrem (należy odczekac jakieś 5-10 min aby rozczyn troszkę podrósł ).Do miski z mąka wlewamy nasz rozczyn i mieszamy nasze ciasto.Kiedy już wszystko sie wymiesza przekładamy ciasto na stolnice i gnieciemy podsypując mąką (ciasto nie może być zbyt twarde musi mieć luźną konsystencję )Po ok 10 min ugniatania przekładamy w ciepłe miejsce i czekamy ok 40 min az ciasto urośnie.W tym czasie oprószamy maką 2 keksówki (średniej wielkości).Kiedy ciasto wyrośnie ugniatamy go jeszcze przez chwilkę i dzielimy na 2 części .Wkładamy do formy i odstawiamy na jakis czas aby wyrosło w tej formie.Piekarnik nastawiamy do nagrzania do 180 *C , Chlebki smarujemy z wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min.Jeśli góra się za bardzo przypieka , przykryć ja gazetą i dalej piec .Smacznego
luna