SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny na drożdżach

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chleb pszenny na drożdżach Więcej zdjęć (3)

Przepis banalny, wykonanie, szybkie i proste a jaki smak...bo bez dodatku ulepszaczy

Składniki:

Chleb pszenny na drożdżach

 

  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki dowolnych ziaren
  • np. siemię lniane, słonecznik,
  • otręby pszenne, płatki owsiane, kminek
  • olej
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na drożdżach
Z drożdży, cukru i łyżki ciepłej wody zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę pszenną, wsypać sól i dodać ziarna. Gdy rozczyn ruszy dodać go do mąki i wlać szklankę ciepłej wody, ciągle mieszając drewniana łyżką,jeśli jest za gęste, dolać jeszcze wody, ciasto powinno się lepić do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić na czas aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę natłuścić olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do brytfanki i ponownie przykryć ściereczką aby jeszcze podrosło. Piec około 30- 40 minut.
Chleb pszenny na drożdżach
Mieszamy mąkę z ziarnami i drożdżami
Chleb pszenny na drożdżach
Po wyrośnięciu przekładamy doforemki i znów odstawiamy