cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny pachnący czosnkiem pszenny chlebek domowy

Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem

 

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 2 ząbki czosnku/przeciśnięte przez praskę/
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oliwa do posmarowania miski

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody, dodać cukier ,1 łyżkę mąki , dokładnie wymieszać . W głebokiej misce połączyć mąkę z otrębami, dodać zmiażdżony czosnek, siemię lniane i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone wcześniej drożdże, wodę, sól,oliwę i drewnianą łyżką wyrobić całość na gładką masę, przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze ok 5-6 min. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość / u mnie 45 min/przełożyć je na blat/jeśli wymaga podsypać mąką/i uformować okrągły bochenek składając ciasto trzykrotnie. Napiąć wierzch ciasta pod spód i przełożyć do mocno naoliwionej szklanej miski/ moja ma średnicę 18 cm/łączeniem do góry. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przykryć miskę przygotowaną blachą i energicznym ruchem przewrócić ją tak by chlebek znalazł się na blaszce . Zdjąć miskę, naciąć wierzch ciasta ostrym nożem , posypać delikatnie mąką i wstawić do nagrzanego, spryskanego wodą piekarnika. Piec 45-50 min. do ładnego przyrumienienia się skórki. Chlebek kroić po całkowitym przestudzeniu.
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem
Połączone i wyrobione składniki pozostawić do wyrośnięcia.
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem
Uformować okrągły bochenek i włożyć do mocno naoliwionej szklanej miski.
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem
Miskę przykryć blachą i przewrócić by chlebek wyskoczył z niej .
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem
Piec w gorącym piekarniku ok 45-50 minut i kroić po całkowitym przestudzeniu.