Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na drożdżach z czosnkiem
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody, dodać cukier ,1 łyżkę mąki , dokładnie wymieszać . W głebokiej misce połączyć mąkę z otrębami, dodać zmiażdżony czosnek, siemię lniane i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone wcześniej drożdże, wodę, sól,oliwę i drewnianą łyżką wyrobić całość na gładką masę, przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze ok 5-6 min. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość / u mnie 45 min/przełożyć je na blat/jeśli wymaga podsypać mąką/i uformować okrągły bochenek składając ciasto trzykrotnie. Napiąć wierzch ciasta pod spód i przełożyć do mocno naoliwionej szklanej miski/ moja ma średnicę 18 cm/łączeniem do góry. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przykryć miskę przygotowaną blachą i energicznym ruchem przewrócić ją tak by chlebek znalazł się na blaszce . Zdjąć miskę, naciąć wierzch ciasta ostrym nożem , posypać delikatnie mąką i wstawić do nagrzanego, spryskanego wodą piekarnika. Piec 45-50 min. do ładnego przyrumienienia się skórki. Chlebek kroić po całkowitym przestudzeniu.