kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenny na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny i domowy chlebek. Do ciasta dodałam maślankę oraz ziarna słonecznika. Polecam chlebek na śniadanie lub kolację.

Chleb pszenny na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenny na maślance

Na zaczyn :

  • 1/3 kostki drożdży
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki

Pozostałe składniki na ciasto :

Ponadto :

  • keksówka 27 x 7 x 8
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na maślance
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy pozostałe składniki na zaczyn. Mieszamy aż się połączą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. 
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Keksówkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Chleb pszenny na maślance
Do miski wkładamy składniki na zaczyn drożdżowy.
Chleb pszenny na maślance
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Chleb pszenny na maślance
Ciasto na chleb wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Tagi:

pieczywo chleb