haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zwykły chleb powszedni, ale jaki pyszny. Mięciutki z chrupiącą skórką. Utrzymuje świeżość przez kilka dni - chociaż zwykle szybko znika!

Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu

 

  • 190 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 350 g maki pszennej chlebowej
  • 5g suchych drożdży

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu
1. Do misy automatu do chleba wkładam składniki w następującej kolejności (ważne, ponieważ drożdże nie mogą stykać się z solą, cukrem i wodą):

- odmierzam 190 ml wody

- wlewam do wody 1 pełną łyżkę oliwy z oliwek

- wsypuję sól i drobny cukier

- dodaje mleko w proszku

- na wierzch wsypuję 350 g mąki pszennej chlebowej, tak żeby przykryła wszystkie składniki i robię w mące mały dołek.

- do dołka wsypuję drożdże

- delikatnie umieszczam misę w automacie i ustawiam program pieczenia białego chleba (u mnie 3 godziny i 10 minut).
Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu
Składniki wkładamy do misy w odpowiedniej kolejności.
Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu
Po upieczeniu chleb pięknie pachnie w całym domu.
Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu
Po wyjęciu z formy usuwamy mieszadło ze spodu chleba i gotowe!
Chleb pszenny na suchych drożdżach z automatu
Niektóre automaty sygnalizują kiedy można dorzucić ziarna i kiedy można wyjąć mieszadło.

Tagi:

pieczywo chleb