Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chleb z wypiekacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb pieczony w domu jest zdrowy, smaczny i pachnący. Automat do wypieku zaoszczędza nam czas a chlebek zawsze się udaje.

Chleb z wypiekacza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z wypiekacza

 

 

  • Dodatki:
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Sposób przygotowania:

Chleb z wypiekacza
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Do formy wypiekacza wlać ciepłe mleko i wodę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wsypać przesianą mąkę i sól, włączyć wypiekacz na program 10.  

Po upływie 15 minut do ciasta dodać ziarna i pozostawić do czasu, gdy maszyna przestanie wyrabiać. Następnie za pomocą haczyka z ciasta usunąć mieszadełka, wyrównać, posmarować wodą silikonowym pędzelkiem, posypać sezamem. Pozostawić w automacie do upieczenia.

Upieczony bochenek wyjąć z formy i ostudzić.
Chleb z wypiekacza
W formie wypiekacza umieścić składniki płynne
Chleb z wypiekacza
Do płynnych składników wsypać przesianą mąkę i sól.
Chleb z wypiekacza
Po kwadransie do ciasta dodać przygotowane ziarna
Chleb z wypiekacza
Następnie usunąć mieszadełka, ciasto wyrównać, posypać sezamem.

Tagi:

chleb pieczywo