SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny na zakwasie

  • 2
  • IwonaDD
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chleb pszenny na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Delikatny w smaku, domowy chleb na zakwasie, prosty i pyszny, polecam dla początkujących,jak i zaawansowanych domowych piekarzy

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie

 

  • 80 g aktywny zakwas pszenny
  • mąka pszenna typ 750 (można tez połączyć 2 typy pół na pół np. 750 i 450)
  • woda 200-220 ml
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miód

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie
1.Wymieszać mąkę z wodą, zostawić 30-1h do autolizy;

2.Po tym czasie dodać zakwas, miód i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok.10-15 minut ręcznie); Pod koniec wyrabiania dodać sól;

3.Wyrobione ciasto przykryć naczyniem lub folią spozywcza i zostawić na stolnicy na ok. 45-1h minuty, po tym czasie składać ciasto rozciągając brzegi na zewnątrz,a następnie do środka, następnie ponownie przykryć ciasto i zostawić na 45min-1h, po tym czasie powtórzyć składanie i czekanie jeszczcze 2 razy (razem 3 razy w odstępach 45min-1h);

4.Po ostatnim składaniu uformować kulę z ciasta i włożyć zlepieniem do góry do koszyczka lub polmiska wyłożonego sciereczką obsypaną mąką; Odstawić do wyrośnięcia na 3-4 h, godziny podaje orientacyjnie,gdyz w rożnych temperaturach,proces ten może trwac krocej lub dłuzej.

5.Rozgrzac piekarnik do 240 stopni, tuz przed włozeniem chleba naparować np. wrzucając na dno kilka kostek lodu.

6.Wyrosniety chlebek przełożyć na blaszkę szybkim ruchem przekręcając miskę do góry dnem, naciąć wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w 240 stopniach, 10 minut w 220, i 20-30 minut w 200. Studzić na kratce. Smacznego!
Chleb pszenny na zakwasie
wyrobione ciasto chlebowe -gładkie i lśniące
Chleb pszenny na zakwasie
chleb domowy pszenny po przekrojeniu bochenka
Chleb pszenny na zakwasie
chleb domowy pszenny tuż przed włożeniem do pieca
Chleb pszenny na zakwasie
rozciąganie i składanie ciasta chlebowego