Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na zakwasie pszennym
-Składniki na zaczyn wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na min.8 godzin/najlepiej na całą noc/. -Mąki wymieszać i wsypać do miski. -Dodać zaczyn / odłożyć 3 łyżki do słoika i schować do lodówki na przyszły chlebek/ i pozostałe składniki. -Wymieszać drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników. -Przełożyć na omączony blat i starannie wyrobić ciasto. -Gładkie, sprężyste ciasto złożyć i uformować kulę, przełożyć do naczynia , przykryć ściereczką i odstawić na ok2- 3 godziny. -Ciasto ponownie przełożyć na blat, kilkakrotnie złożyć i uformować podłużny bochenek. -Koszyczek do wyrastania wyłożyć cieniutką ściereczką, oprószyć semoliną. -Uformowany chlebek przełożyć do koszyka, wierzch obsypać otrębami pszennymi i przykryć ściereczką -Koszyczek z ciastem odstawić w ciepłe miejsce i czekać ,aż podwoi swoją objętość /ok.3 godz/. -Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. C, spryskać wodą. -Wyrośnięty chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia /odwracając koszyczek do góry dnem/. -Wierzch ciasta naciąć /żyletką/ w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika. -Po upływie 15 minut obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec chlebek ok 35 min. -Upieczony chlebek przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Netka