cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb pszenny na zakwasie z garnka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy chlebek z pyszną chrupiącą skórką

Chleb pszenny na zakwasie z garnka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie z garnka

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie z garnka
-Mąkę wsypać do miski, dodać zakwas, drożdże / rozpuszczone w odrobinie wody/, słonecznik i wodę. -Drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników. -Przykryć miskę folią i zostawić na ok. 1 godzinę. -Po tym czasie zamieszać ciasto łyżką /od dołu do góry/ i ponownie odstawić. -Czynność tę powtórzyć ponownie po upływie kolejnej godziny i odstawić do wyrośnięcia. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat i kilkakrotnie składać brzegi ciasta do środka /podsypując mąką,ponieważ ciasto jest rzadkie/, aż uda się je uformować w okrągły bochenek. Doskonale nadaje się do tego celu specjalna metalowa szpatułka. -Uformowany, mięciutki chlebek przełożyć na ściereczkę posypaną otrębami , wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę./mój chlebek rósł ciut dłużej i jest trochę pęknięty/. -W międzyczasie nastawić piekarnik na temp. 230 st.C i wstawić do niego garnek/ najlepiej żeliwny, choć u mnie stalowy,dość solidny, do codziennego użytku/. Przykryć pokrywką i pozostawić na 30 min. -Używając ochronnych rękawiczek wyjąć nagrzany garnek. -Podrośnięty chlebek przełożyć delikatnie do garnka. -Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. -Po 25 minutach zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez 15-20 min./wierzch powinien się zarumienić. -Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce kuchennej.
Chleb pszenny na zakwasie z garnka
Ciasto przygotować wg przepisu i uformować bochenek.
Chleb pszenny na zakwasie z garnka
Wyrośnięty bochenek włożyć do nagrzanego garnka i upiec.
Chleb pszenny na zakwasie z garnka
Upieczony chlebek kroić po całkowitym wystudzeniu.