Sposób przygotowania:
Chleb pszenny razowy z mąką orkiszową II
Zakwas połączyć z wodą, dodać miód. Do miski wsypać oba rodzaje mąki ,drożdże wodę z zakwasem i wyrobić mikserem ok.5 min.Pod koniec dodać sól,nasiona lnu i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po upływie 1 godziny ciasto ponownie wymieszać i odstawić na następna godzinę. Foremkę do pieczenia/moja 27-12 cm./ wysmarować tłuszczem , dno obsypać otrębami pszennymi. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, wierzch wyrównać zwilżoną łyżką , posmarować oliwą i posypać nasionkami lnu. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch należy przykryć folią by zapobiec wyschnięciu ciasta.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i wypełni foremkę po brzegi wstawić chlebek do piekarnika nagrzanego do temp.220 st.C i piec 40-45 min. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.