Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z kaszą jęczmienną
Na zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką, przykryć folią i odstawić na 15 godzin w ciepłe miejsce. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu (można użyć pozostałej z obiadu). Mleko podgrzać, dodać kaszę (jeśli jest jeszcze ciepła to dać zimne mleko) i cukier, wymieszać. Mąkę zmieszać z solą, dodać mleko z kaszą oraz zaczyn, wyrobić ciasto, zagniatać 3 minuty na 2 prędkości a następnie 3 minuty na 3 prędkości. Odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy (u mnie duża keksówka), wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 50 minut. Wystudzić na kratce, pokroić na kromki.