Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-gryczany
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i zmieloną kaszę gryczaną,sól,cukier i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mleko,olej i drożdże-mieszamy tak aby drożdże się rozpuściły. Mieszanke drożdżowo-mleczną wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto.Gdy już jest wyrobione przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy blaszkę-wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Gdy ciasto w misce nam wyrośnie wyrabiamy go jeszcze raz-ale krótko i przekładamy do blachy. Przykrywamy go znów sciereczką i znów pozostawiamy do wyrosnięcia.(w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 210*C). Gdy w formie ciasto już wyrośnie (podwoi albo nawet potroi swoją objetość) wkładamy go do piekarnika na najniższy poziom i pieczemy przez 30min. w 210*C, po tym czasie wyłączamy piekarnik ale chleba nie wyciągamy tylko pozostawiamy go na nastepne 30 min. Po w sumie 1h wyjmujemy upieczony chleb i wykładamy z formy na ściereczke do wystygniecia.