Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z pęczakiem na zakwasie żytnim
Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać odrobinę soli, ugotować na sypko. Ostudzić. Na zaczyn: zmieszać mąkę z wodą i zakwasem, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodać wodę i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę i sól, dodać kaszę i wlać zaczyn. Wyrobić ciasto na 2 prędkości, zagniatać jeszcze 3 minuty na trzeciej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do formy o średnicy 25cm (lub innej dużej), wyrównać dłonią zwilżoną w wodzie, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (około 2-3 godziny). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut. Sprawdzić czy jest upieczony pukając od spodu. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki