Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 372]

Chleb pszenny z makiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejny domowy wypiek, tym razem chleb pszenny z dodatkiem maku. Można go także upiec w foremce, a mak zastąpić innym ziarnem.

Chleb pszenny z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenny z makiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z makiem

Etap 1

Chleb pszenny z makiem
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - 15 minut.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, wlać aktywny rozczyn, dodać miękkie masło i resztę wody. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

Etap 2

Chleb pszenny z makiem
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.

Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę, aby wyrosło.

Etap 3

Chleb pszenny z makiem
Uformować bochenek, który przełożyć na blachę.

Uformować bochenek, który przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Etap 4

Chleb pszenny z makiem
Chleb ponacinać, posmarować żółtkiem, posypać makiem.

Mleko roztrzepać z żółtkiem w miseczce. Chleb ponacinać, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w temp.200°C przez ok.35-40 minut. Wystudzić na kratce.