Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z makiemEtap 1
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, wlać aktywny rozczyn, dodać miękkie masło i resztę wody. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Etap 2
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.1 godzinę, aby wyrosło.
Etap 3
Uformować bochenek, który przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Etap 4
Mleko roztrzepać z żółtkiem w miseczce. Chleb ponacinać, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w temp.200°C przez ok.35-40 minut. Wystudzić na kratce.
mocsłodkości
Hrabina w kuchni
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka