Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z nasionami lnu
Do miski wkładamy wszystkie sypkie produkty i dolewamy ciepłą wodą oraz olej. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Dosypujemy nasiona siemienia lnu i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Wierzch ciasta smarujemy zimną wodą i posypujemy nasionami lnu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Wierzch ciasta smarujemy zimną wodą i posypujemy nasionami lnu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.