Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny z oliwą z oliwek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszysty chleb z chrupiącą skórką

Chleb pszenny z oliwą z oliwek

Składniki:

Chleb pszenny z oliwą z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z oliwą z oliwek
W letniej wodze rozpuścić drożdże i cukier, dodać resztę składników (oprócz słonecznika) i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dodać słonecznik i ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, umieścić w blaszce, przykryć ręcznikiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować mlekiem lub wodą, można posypać słonecznikiem. Piec ok. 40minut w 200ºC. Studzić na kratce.